Bratislavské rožky s orechovou náplňou
Postup prípravy
Droždie (80 g) rozmrvíme do múky, pridáme všetky ostatné ingrediencie (1/2 kávovej lyžičky soli, 150 g kryšt. cukru, 300 g rozpusteného masla alebo iného tuku, mlieko (600 - 800 ml) pridávame postupne podľa savosti múky) a vymiešame cesto (konzistencia hustej šľahačky), ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť (cesto zdvojnásobí svoj objem). Z vykysnutého cesta si odoberáme asi 25 g kúsky, ktoré rozvaľkáme na malé oválne placky a do ich stredu vložíme sformované valčeky plnky približne o rovnakej hmotnosti. Vytvarujeme valčeky – cesto na koncoch zahneme dovnútra, valček zrolujeme, konce zašpicatíme a zľahka ohneme do tvaru C. Hotové rožky kladieme na plech tak, aby spoj cesta bol na spodnej strane. Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody a povrch rožkov nimi potrieme. Glazúru necháme zaschnúť približne 15-20 minút, rožky zatiaľ ešte trochu podkysnú. Pečieme pri teplote okolo 200 °C asi 12 – 14 minút. Z tohto množstva vyjde asi 58 väčších kúskov.
Pripravíme plnku: 150 g mletých orechov, 100 g práškového cukru, 3 dl mlieka, 100 g mletých piškót, 2 PL rumu, 1 vanilkový cukor. Všetko zmiešame a chvíľu povaríme. Necháme aspoň na pol hodinu vychladnúť.
Vytlačiť recept (PDF)